ANSI ASCII OSI Tanımları

ANSI ASCII OSI TANIMLARI

ANSI                                   

Ansi olarak okunur.Amerikan Uluslararası standartlar enstitüsü standart geliştiren iş ve endüstri gruplarından oluşan bir enstitüdür . PC dünyasına bakıldığı zaman ANSI ,SCSI arabirimleri ve ANSI .SYS aygıt sürücüleri  olduğu gibi , C programlama dili içinde öneriler getirmiştir .Ancak bu sadece öneride kalmıştır.                                                    

 ASCII                       

Aski olarak okunur . Türkçe çevrimi ise ''Bilgi Alış-Verişi İçin Standart Amerikan Kodları '' dır . Farklı bilgisayar ve çevre birimleri arasında uyumluluk sağlamak için harflere , sayılara , noktalama işaretlerine ve kontrol karakterlerine sayısal değerler atayan bir standart kodlama yöntemidir .                        ASCII ' de her karakter ayrı bir sayıya karşılık gelir . 0...31 arasında ki değerler basılmayan kontrol kodları için kullanılır . 32...127 aralığı , alfabetik harfleri ve yaygın noktalama işaretlerini temsil etmekte kullanılır . 0....127 aralığı standart ASCII karakter seti olarak bilinir.           

OSİ                       

Ağ içerisindeki cihazların haberleşmesinde bir standart oluşturmak amacıyla ISO tarafından OSI açık sistem arabağı geliştirilmiştir. OSI ağ protokollerinin bağlandığı ve organize edildiği yeri sağlamaktadır

OSI’nin katmanları:

Veri iletim katmanı;                       

 Bu katman aynı ağ üzerindeki cihazlar arasındaki veri iletimiyle ilgilidir. Bu seviyede bir takım hata kontrol ve yakalama özellikleride tanımlanır. FDDI gibi LAN teknolojileri bu teknolojiyle çalışırlar.

Fiziksel Katman;                       

Fiziksel seviye OSI modelinin en alt tarafında ve cihazların haberleşmesinde kullanılır.Sinyallerin iletimini tanımlayan seviyedir. Repeater bu sistemi tekrarlayan bir cihaz olarak  örnek gösterilebilinir. 

Ağ katmanı;                       

Bu katman diğer iki katmandan farklı olarak farklı ağlar arasındaki veri iletimi ile ilgilenen genel paketler üzerinde değişiklik yaparak farklı ağlar arasında taşınabilmesi için taşıma adresleri yapısı kurar.Bu sayede  routerlar çalışmaktadır.

BİOS                          

Bilgisayarın DOS bölümü reboot sırasında donanımla doğrudan doğruya bağlantı kuramaz ve bunu bios  sayesinde yapar. PC nin uyumluluk durumunu bios belirler .Yani bios bir bilgisayar için oldukça önemlidir. Bilgisayarla ilgili birçok konuda olduğu gibi Bios da uyumluluk standardının bir numaralı ismi IBM dir.               

CPU                       

Cpu sistemin çalıştırabileceği yazılım çeşitlerini, adresleyebildiği bellek boyutunu ve bu yazılımların çalışacakları hızları belirleyen ana bir parçadır. İşlemci hızı olarak  MHz kullanılır . MHz saniyede yapılabilecek işlem sayısı belirtir. CPU saatleri genellikle saniyede bir milyon kezden daha fazla atar. Saniyede tam bir milyon kez atan saatin hızına  ; bilgisayar dilinde 1 MHz denir. Cpu konusunda İNTEL modelleri : Celeron , MMX , 486 , Pentium Pro ve Pentium modelleri; rakipleri ise AMD, CYRX’tir.            

RAM                       

Ram ler bir devredirler , üzerinde çipler olan , küçük devre kartlarıdırlar . PC lerinde bütün bilgisayarlar gibi bir ana belleği olması gereklidir. Random Access Memory adı pek kullanışlı olmadığı için türk uzmanlar tarafından ana bellek adı verilen RAM, PC lerin çalıştıkları yazılımları tuttukları alandır. Ram uçucu bir bellektir. Sabit diskten daha hızlı ve daha ucuzdur. Ram çeşitleri ; SRAM,DRAM,SDRAM,EDORAM dir.  

ROM                       

Bu bellek tipi (genellikle bilgisayar üreticisi tarafından) bir kere yüklenen bir bellek türüdür. PROM BLASTER , EPROM vb. Adı yanlızca okunabilen bellek olmasına rağmen kullanıcı olarak Rom a bilgi girişi yapabiliriz. Rom da diğer parçalar gibi bir yazılım bulunur. Bu yazılımın amacı, bilgisayarda ki konfigurasyonu  görmek , belirlemek ve kullanıcıya iletmektir.